Viden, udvikling og samvær
2600 GlostrupVælg område
Vis underviser

Underviser

.
Venteliste

Vinens verden

Ved spørgsmål ring til 44 91 91 11

Seks foredrag - og vinsmagninger med nye "ansigter". Vi besøger igen såvel nye som gamle lande/områder, hvor vi skal høre om og smage på vine, som du måske ikke har smagt før. Vinene er hentet flere steder fra - og de kan som oftest ikke købes i normale supermarkeder. Hver gang smager vi 6-8 vine, hvor der er god sammenhæng mellem pris og kvalitet. Du får historierne bag de enkelte vine og producenter - og også de gode "vinhistorier". Vi skal også høre om druesorter, jordbund, klimaforhold, vinifikation, smagning, opbevaring m.v. Alle "vinfolkene" har proptrækkeren klar og snakketøjet i orden. NB! Udgift til vin er inkluderet i prisen. Husk hver gang at medbringe min. 2 vinglas.

2020:
1.okt. Piemonte, Lombardiet og Veneto v. Henrik Østerlin. Verdens Vinimport
Vinene fra det nordlige Italien har altid været "bestsellere" i Danmark. Det gælder både de røde og de hvide vine. Piemonte er hjemsted for en række store og berømte vine overalt i verden. Områdets berømmelse skyldes Nebbiolo-druen, som giver de legendariske Barolo- og Barbaresco vine. Men der laves også hvide vine - fx Asti, Moscato og Gavi m.fl.
Lidt længere mod nord ligger Lombardiet. Vinindustrien her har altid stået lidt i skyggen af de andre vindistrikter. Området er mest kendt for de mousserende vine, idet jordens lave frugtbarhed, fastlandsklima og tåge giver perfekte druer. Der laves dog også røde vine - endda på Nebbiolo.
Det mest kendte område for danskerne er nok Veneto og vinene herfra. Valpolicella, Soave, Bardolino og Amarone er bare nogle af de navne, vi kender.
Så velkommen til det Nordlige Italien - og dets vine.
NB! Til smagningen skal vi også hilse på producenten Enrico Serafinora fra Piemonte, der bl.a. serverer sin Top Prosecco (3glas i Gambero Rosso siden 2004).

5. nov. Syrah og Grenache fra flere kontinenter v. Thomas Ehlers, Ludvig Bjørns Vinhandel
To druesorter, hvor vinverdenen ville være meget fattigere uden! Syrah er en fast ingrediens i vinene fra Rhône og Australien (hvor den lyder navnet Shiraz). Sorten er med sikkerhed én af de helt store klassikere. Grenache, hvis oprindelse er Aragon-provinsen i Spanien, er hovedingrediensen i Rhône -vinene. Den giver nogle af verdens bedste vinoplevelser, og ligesom Syrah/Shiraz har den rejst det meste af kloden rundt. Den mørke Syrah - som i Hermitage og Barossa giver materiale til nogle af verdens allerkraftigste vine. Og Grenache med sin umiddelbare lyse farve, så man tror den "kun" er til sommervine. Indtil man har smagt vin fra gamle vinstokke fra f.eks. Rasteau i Rhône. Store oplevelser og overraskende gode køb venter dig.

3. dec.Australske vine v. Henrik Vesterstrøm, Vesterstrøm vine
Den første vinstok blev stukket i jorden i 1788, men det er i de sidste 30 år, at vinindustrien har udviklet sig. Ildhu, gode jordbundsforhold og en ikke for stram vinlov er en af hemmelighederne bag de australske vines kvalitet.
De fleste vinavlere og -producenter befinder sig i Syd- og Sydøst- Australien, Men i dag produceres nogle af de absolut bedste vine fra Australien i Vestaustralien. Der bruges mange forskellige druesorter: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir m.fl. Vinene herfra får mange priser. Vi skal smage vine fra nogle af de bedste vingårde fra Vestaustralien - bl.a. Australiens bedste Pinot Noir vine fra Picardy og vine fra Australiens Best Value Winery i 2017 - West Cape Howe Wines.

2021:
7. jan. SPIER vine/Sydafrika v. Lotte Malmgren, COOP
Vingården SPIER, beliggende i byen Stellenbosch ikke langt fra Cape Town, kan dateres tilbage til 1692. Dermed er den en af de ældste vingårde i Sydafrika. Men det er blot 25 år siden, at COOP første gang smagte på vinen herfra. Og siden har vinene fra SPIER været på hylderne i alle butikker. Men SPIER er ikke bare en vingård. Den tager også socialt ansvar, sørger for jobs og uddannelse, adgang til sygeklinik m.v.
Og så til vinen. Der produceres vine i alle prisklasser. Chef-vinmager Frans K. Smit praler ikke selv af sine vine - men de vinder mange priser over hele verden. Gården er vegansk og økologisk certificeret. Der laves vine på mange forskellige druer - såvel røde som hvide. Som Frans K. siger: Jeg vil gerne beskrive min vin som et stykke musik. Fx som Fly Me to the Moon" med Frank Sinatra!

4. feb. Makedonsk vin - vinens fædreland v Jesper Winther, Winther Vine
Vin fra Makedonien (nu Nordmakedonien) er ikke det første man tager ned fra hylden, og det er en skam. Landet huser ca. 2 millioner indbyggere., og arealet er på ca. det halve af Danmarks. Selvstændighed fik man i 1991. Men vinproduktionen i området er ikke ny, og der er fundet tegn på produktion af vin og pres af druer fra 2000 år tilbage. Produktionen er på ca. 50 mio. liter om året.
Trods ingen adgang til havet er der middelhavsklima med varme somre og et langt mildt efterår. Det giver gode muligheder for lang modning og ophobning af sukker i druerne, hvilket giver kraftige vine med høje procenter af alkohol. Der bruges en blanding af store, anerkendte internationale druer som Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Der bruges også en række lokale druer. der har masser af saft og kraft som fx Vranec (Zinfandel), Smederavka, Rkacideli m.fl.

4. mar. Bliv klogere på tysk vin v. Ole Porsvig, Tysk Vin Klub
Interessen for tyske vine er fortsat stigende - specielt de tyske Pinot Noir vine (Spät-burgunder). Nogle sammenligner dem endog med vine fra Bourgogne - bare billigere. Historisk er tyske vine dog mes kendt for søde hvide- og dessertvine. Lavet på riesling i kvaliteter som. Spätlese eller Eiswein. I Europa var de dengang i højere kurs end næsten vinene fra f.eks. Bordeaux.
Efter 1945 kunne Tyskland ikke mere afsætte deres dyre vine, og man begyndte i stedet at producere masser af billig vin. Det er slut - og i dag er de tyske vine ved at genvinde deres tidligere position. I de sidste 30 år har tyske vinbønder og deres forening VDP fået vendt udviklingen. Det meste tyske vin bliver i dag produceret som tørre vine (på tysk "Trocken"). Der laves nu masser af kvalitetsvine - også efter økologiske eller biodynamiske metoder. Vi skal i dag smage på Tysklands vinstoltheder Riesling og Pinot Noir samt andre kendte druer.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 01-10-2020, kl. 19:15

Ugedag Torsdag
Holdnr2150131
Adresse Herlev Gl. Skole
Herlev Bygade 92A
2730 Herlev
LokaleSalen
Holdtimer6
Antal mødegange6
AfdelingAOF Herlev

Kursusdage

01-10-2020 Torsdag 19:15  -  21:15
05-11-2020 Torsdag 19:15  -  21:15
03-12-2020 Torsdag 19:15  -  21:15
07-01-2021 Torsdag 19:15  -  21:15
04-02-2021 Torsdag 19:15  -  21:15
04-03-2021 Torsdag 19:15  -  21:15

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.